Stevige renovatieplannen? Net een huis gekocht en van plan om het helemaal te verbouwen? Of misschien wil je die aanbouw met golfplaten die daar al eeuwen staat wel aanpakken? In elk van deze gevallen is het mogelijk dat je op een bepaald moment met asbest te maken krijgt. Daar wil je natuurlijk graag zo snel mogelijk van af! Maar wat is asbest eigenlijk, waarom is het gevaarlijk en vooral: hoe kan je ervoor zorgen dat jouw huis asbestvrij wordt? We nemen je er graag in mee.
PS: Wil je graag een asbestattest voor verkoop laten opmaken? Dan regelen we dit ook graag voor jou!
Renoveren aan een btw-tarief van 6%? Dit moet je daarover weten!
Eerst even dit: wat is asbest en waarom is het gevaarlijk?
Asbest is een materiaal dat tot midden jaren ‘90 veel gebruikt werd in de bouw, omdat het een brandwerende stof is die goed isoleert. Het werd toen onder meer verwerkt in golfplaten, afvoerbuizen en schoorstenen, maar bijvoorbeeld ook in vensterbanken of plafonds.
Sinds 1998 is het echter verboden om asbest nog te verwerken in bouwmaterialen, omdat toen bleek dat het gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid op lange termijn. Zolang asbest goed vast zit in ander materiaal - ook wel niet-hechtgebonden asbest genoemd - is er in feite weinig gevaar.
Maar ga je dingen in asbest uitbreken, schuren, boren of verzagen? Of gebruik je semi-hechtgebonden of los asbest (dat dus niet verwerkt is)? Dan komen er kankerverwekkende vezels vrij. Als je die te veel inademt over een te lange tijdspanne, zijn er (op lange termijn) hoge risico’s op kanker in je longen, longvlies of buikvlies. Iets wat je uiteraard liever vermijdt!
(Bron afbeelding: Asbest info Vlaanderen)
Het asbestattest: jouw bron van informatie
Heb je dus renovatie- of afbraakplannen? Dan ga je best na of de woning die je wilt renoveren voor 2001 gebouwd werd. Wanneer je een woning koopt die gebouwd werd voor 2001, krijg je verplicht een asbestattest. Daarin vind je alle nodige info over asbest in het gebouw en of het gebouw ‘asbestveilig’ is.
Verkoop jij je woning en zoek je nog een partner om het verplichte asbestattest op te maken? Dan kan je bij Tim Building terecht! Zowel Tim als Patrick hebben de nodige Asbest Deskundige Inventarisatie certificaten op zak om dit voor jou in orde te brengen. Handig!
Contacteer ons en dan helpen wij je graag verder!
Van asbest af in 1-2-3: zo verloopt het
Het is overigens vandaag niet verplicht om asbesthoudende toepassingen te verwijderen. Is het asbest echter in slechte staat of zit het ingesloten en komt het bij renovatiewerken bloot te liggen? Dan moet het verwijderd worden. Dat kan in bepaalde gevallen zelf (mits de nodige veiligheidsmaatregelen!), maar laat je toch beter doen door een erkende asbestverwijderaar. Sloop je een gebouw dat voor 2001 gebouwd werd, dan zijn er nog extra verplichtingen.
De officiële regels vind je hier.
Wil je er écht zeker van zijn dat jouw renovatiewerken asbestveilig verlopen? Reken dan op de steun van Tim Building! Wij hebben een asbestdeskundige in huis die jou graag het nodige advies verschaft én brengen je graag in contact met partners die het op een veilige manier verwijderen. Zo hoef jij je helemaal geen zorgen meer te maken!
Je laten inspireren voor je renovatiewerken? Neem een kijkje bij onze realisaties
Samen bouwen aan jouw (t)huis?
Helemaal overtuigd om ook met jouw renovatieplannen naar ons te stappen? Dat horen we natuurlijk graag! We ontvangen je graag bij ons op kantoor om verder te bespreken hoe we van jouw bouwdromen de werkelijkheid kunnen maken. Tot binnenkort? ;-)