Renoveren aan een btw-tarief van 6%? Dit moet je erover weten!

Renovatieplannen? Goed nieuws! Renoveren kan je tegenwoordig doen aan een btw-tarief van 6% in plaats van de gebruikelijke 21%. En dat maakt de factuur op het einde van de rit een pak goedkoper. Handig! 

Maar wat zijn de voorwaarden om te kunnen renoveren aan een btw-tarief van 6%? En wist je dat die 6% btw-regeling nog tot en met einde dit jaar ook geldt op de installatie van zonnepanelen en meer? We leggen je er graag alles over uit.  

Benieuwd naar hoe we onze expertises inzetten voor jouw woning? Ontdek het hier! 

Wie kan renoveren aan een btw-tarief van 6%? 

Yes, jij besluit je woning te renoveren. Super! De kosten van zo’n totaalrenovatie kunnen echter hoog oplopen. Daarom besloot de Vlaamse overheid om het btw-tarief voor renovaties op 6% vast te pinnen. Althans, voor de meeste woningen. 

 

Niet iedereen die wil renoveren komt namelijk in aanmerking voor dit gunstigere btw-tarief. Er zijn enkele voorwaarden waaraan je dient te voldoen: 

  • Je woning moet zeker ouder zijn dan 10 jaar; 
  • Je woning mag uitsluitend als privéwoning gebruikt worden - of slechts een gedeelte ervan mag gebruikt worden om je beroep uit te oefenen (bv. een winkeltje beneden met een appartement boven); 
  • De werken (omvorming, renovatie, rehabilitatie, verbetering, herstelling, onderhoud) worden rechtstreeks aan de eindgebruiker (eigenaar of huurder) gefactureerd. 
  • De levering en de plaatsing van de materialen moet door dezelfde aannemer gebeuren (reken gerust op Tim Building!). 

 

Wat met afbraak en wederopbouw? 

Wil je je woning afbreken en wederopbouwen? Dan gold het btw-tarief van 6% vroeger niet, tenzij je in Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas woont én je de afbraak en wederopbouw als één handeling beschouwt, én je je woning als privéwoning gebruikt. 

 

Van 1 januari 2021 t.e.m. 31 december 2023 echter is het verlaagde btw-tarief van 6% wel geldig voor de afbraak en wederopbouw van woningen. Al is dat ook onder voorwaarden. Om die voorwaarden te bekijken, ga je het best naar deze link.  

Je laten inspireren? Neem een kijkje bij onze realisaties  

Tot eind dit jaar ook 6% voor de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers 

Ben je van plan om in je (gerenoveerde) woning zonnepanelen, warmtepompen of zonneboilers te voorzien? Ook dan profiteer je van dit gunstige btw-tarief. Althans, tot 31 december 2023. 

 

Dat gold al voor woningen die ouder zijn dan 10 jaar, maar nog tot 31 december 2023 geldt het nu ook voor woningen die jonger zijn dan 10 jaar. Ook nieuwbouwwoningen en woningen die na afbraak heropgebouwd worden, profiteren nog tot eind dit jaar van deze regeling.  

Waarom je renoveert met Tim Building 

Op zoek naar een aannemer die jouw renovatiewerken in goede banen leidt én die met jou mee zoekt naar de beste manier van bouwen voor jouw woning? Bij Tim Building ben je aan het juiste adres.  

 

Dat kunnen we natuurlijk wel beweren - maar woorden zijn geen daden. Daarom lijsten we voor jou graag op met welke kernwaarden we ook voor jouw renovatieproject aan de slag gaan vanaf dag 1: 

  • Bij Tim Building vinden we het belangrijk om te luisteren naar jouw noden en wensen. Alleen zo komen we samen tot de meest duurzame oplossingen voor jouw bouwproject. 
  • Expertise en jarenlange ervaring! Dat zit diep geworteld in het DNA van Tim Building. Onze opgeleide en enthousiaste vakspecialisten realiseren en renoveren jouw droomwoning. Bovendien werken ze hem af tot in de puntjes. 
  • Transparante communicatie en planning is alles! Daarom hanteren wij een vast aanspreekpunt dat met jou helder en duidelijk communiceert over elke fase van jouw bouwproject. Vragen? Bezorgdheden? We horen het graag, en zoeken snel naar een oplossing op jouw maat. 
  • Orde, netheid, kwaliteit en betrouwbaarheid: daar staat Tim Building voor. Op de werf, in de boekhouding, bij de administratie én wanneer we met jou communiceren.  
  • Jouw tevredenheid staat voor ons centraal. We luisteren daarom graag naar jouw feedback, en nemen hem onmiddellijk mee! 
  • Wij zorgen graag voor duurzaamheid: van op de werf tot in je woning. Zo kan jij zo lang mogelijk profiteren van een woning die jou de grootste hoeveelheid comfort biedt.  

Aan de slag? 

Helemaal overtuigd om ook met jouw renovatieplannen naar ons te stappen? We hebben niets liever! Vraag makkelijk jouw offerte op maat aan, of neem contact op. Dan ontvangen we je graag op ons hoofdkwartier om te kijken hoe we jouw renovatiedromen op de best mogelijke manier kunnen waarmaken! 

Neem contact op met Tim Building!