Verlijmen of vermetsen? Tim Building helpt je mee kiezen

Kruisverband, wildverband, halfsteensverband. Je hebt er vast al van gehoord. Bij het bouwen van je woning, heb je keuze uit verschillende metselverbanden. Ook zijn er verschillende technieken om tot een mooie en functionele gevel te komen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil en wat zijn de voor- en nadelen van verlijmen en vermetsen?

Kies ik voor verlijmen of vermetsen?

Een gevelsteen heeft twee functies: het beschermen van de binnenschil en de uitstraling van een woning bepalen. Deze functionaliteit moet je zeker in het achterhoofd houden bij het kiezen van de techniek voor je nieuwe gevel.

Verlijmen is de laatste jaren opgekomen om een strakke uitstraling aan de woning te geven. Hierbij ga je de stenen op elkaar kleven en wordt er niet gevoegd. De steen is bij verlijmen heel belangrijk en bepaalt het uiteindelijke resultaat van je gevel.

Als specialist in traditionele metselwerken, verkiest Tim Building om te vermetsen door het grote aantal voordelen. Buiten de strakke uitstraling van de woning, zijn er wat functionele nadelen aan het verlijmen. Het gevelvlak is bij het verlijmen niet volledig dicht en de binnenschil wordt aangetast. Hierdoor kan bij regenval, de wind ervoor zorgen dat er water in de spouw loopt. Dit veroorzaakt vaak vochtproblemen. Je kan dit oplossen door extra waterkeringen te plaatsen. Bij vermetsen wordt het gevelvlak volledig gedicht door het op te voegen. Hierdoor loopt het water langs de buitenkant van je gevelsteen naar beneden.

Ook staan gevelstenen soms onder extra spanning. Dit kan door het plaatsen van een schuifdeur of een boord. Een geveldrager vangt die spanning deels op. Door de lijm en het gebrek aan ruimte om uit te zetten, kan de steen barsten. De mortel geeft bij vermetsen een bepaalde flexibiliteit waardoor de gevelsteen niet gaat barsten.

Vermetsen is een echte stiel

Het vermetsen bestaat al heel lang en is dan ook een echte stiel. Wij zijn bij Tim Building dan ook trots om deze techniek volledig onder de knie te hebben. Bij traditioneel vermetsen is de steen belangrijk, maar de kleur en dikte van het voegsel gaat het uiteindelijke resultaat mee bepalen. Het is iets minder strak dan verlijmde gevelsteen. Maar door het voegsel in dezelfde kleur als je steen te nemen, krijg je ook een modern resultaat.

Een verband voor elke gevel

Om de uiteindelijke stijl van je woning te bepalen, kies je uit verschillende verbanden:

  1. Dunne voeg of dunbedmortel: bij het verlijmen van stenen, kan je enkel kiezen voor dit verband. Het uiteindelijke resultaat is altijd een wildverband. De stenen worden kops tegen elkaar gezet en op elkaar geplakt.

     
  2. Een kruisverband: hierbij worden koppenlagen afgewisseld met streklagen. Het patroon herhaalt zich echter om de vierlagen, waarbij door het verspringen een sterk verband ontstaat.

     
  3. Een wildverband: hier worden de stenen willekeurig geplaatst en zit er geen patroon in. Dit is tegenwoordig zeer populair, mensen zien niet meer graag rechte lijnen in hun gevelsteen.

     
  4. Een halfsteensverband: bij dit verband worden de stenen halfhalf op elkaar geplaatst. Dit zie je vooral bij woningen die achteraf gekaleid worden. Dit verband valt dan minder hard op.

Heb jij ook een nieuwe gevel nodig voor je nieuwbouw of je verbouwing? Onze metsers zetten een prachtig resultaat neer tegen een mooie prijs!

Neem contact met ons op