Tips: hoe kies ik een goede architect?

Tips: hoe kies ik een goede architect?

Het is zover, uw bouwavontuur kan starten. Maar wie kiest u als architect? Bij Tim Building is het eenvoudig. U realiseert uw droom zoals u zelf wil: of u legt uw project in de handen van (een van) de architecten met wie we samenwerken, of u neemt een eigen architect. U bent niet  verplicht om met een van onze architecten te werken.

Belangrijk: ga bij deze keuze van een architect niet over één nacht ijs, maar maak een weloverwogen keuze. Een architect is immers de bouwspecialist bij uitstek, maak gebruik van zijn expertise om zowel op praktisch, esthetisch als technisch gebied de beste oplossing voor uw project te realiseren.

Laat u inspireren door Tim Building realisaties

Spilfiguur van uw bouwplannen

Uw architect wordt dé spilfiguur in uw bouwplannen (ontwerp van uw woning, vergunningen aanvragen, uitvoeringsdossier, werfopvolging, begeleiding tot oplevering, …). Een onafhankelijk architect van uw keuze is dan ook een goede garantie om uw dromen waar te maken. Enkele tips voor een goede keuze:

  • Tip1:  Bekijk tijdschriften en andere publicaties en probeer te achterhalen wie de architect is. Ga op zoek naar huizen die u mooi vindt of die aansluiten bij uw stijl en bel aan om te vragen wie de architect was.
  • Tip 2: Kies iemand waar u zich goed bij voelt, een architect waarmee het 'klikt’. Komt zijn aanpak overeen met wat u wenst? Werkt de architect voldoende gestructureerd?
  • Tip 3: Kies een architect uit de regio waar u wil wonen. Hij is vaak vertrouwd met de lokale administratie van de overheid.

Referenties wijzen de weg

Op basis van referenties kunt meestal goed inschatten wat u van een architect mag verwachten. Informeer u bij familie en vrienden: misschien hebben zij wel goede ervaringen of positieve dingen gehoord over een bepaalde architect. Ook hier geldt: ga vooral op uw buikgevoel af, kies voor ‘de klik’ en de aanpak van een architect.

Wat kost een architect?

Baseer u op de basisregel dat de kost van een architect ongeveer 5% van de totale woningprijs (excl. BTW) mag inhouden. Gaat u langs bij een architectenbureau? Houd er dan rekening mee dat de prijs hier hoger kan liggen.

Tip: Maak op voorhand duidelijke afspraken over de kostprijs en over welke taken uw architect hiervoor zal uitvoeren.

Volledige opvolging of niet

Ook de manier waarop u samenwerkt met de architect heeft u zelf in de hand. Neemt hij enkel de winddichte ruwbouw voor zijn rekening en doet u zelf daarna de verdere afwerking?

Of doet uw architect de totaalopvolging, incl. alle werfvergaderingen en overleg met specialisten voor de technieken (loodgieter, elektricien, …)? Aan u de keuze. Maak hierover vooraf duidelijke afspraken: welke taken gaat  u als bouwheer uitvoeren en welke uw architect en wat is het prijskaartje dat hier aan vasthangt?

Meer weten over de keuze van een architect? Neem contact op.