Prefab beton of plaatselijk gieten?

Op bijna alle bouwwerven zal je steeds een betonmolen zien staan. Maar wist je dat er ook heel wat onderdelen al prefab worden gegoten? Wij vertellen welke onderdelen van jouw woning ter plaatse op de werf worden gegoten en welke prefab worden geplaatst.

Prefab beton is in de bouw geïntroduceerd om tijd uit te sparen. Beton heeft immers een bepaalde uithardingstijd nodig om sterk te worden. Als je bepaalde onderdelen prefabriceert, kunnen deze onmiddellijk op de werf geplaatst, verder belast en opgebouwd worden. Zo bespaar je heel wat tijd. Daarom worden de dag van vandaag dus vaak prefab welfsels of predallen gebruikt.

Meer info over onze betonwerken? Geef gerust een seintje

De ideale omstandigheden voor het ideale beton

Bij Tim Building gebruiken we prefab balken waar het kan. Ook uitstekende terrassen plaatsen we prefab op de werf.

Beton is maar zo sterk als het moment dat het geproduceerd of gevormd wordt. Doe je dit ter plekke op de werf, dan spelen externe factoren zoals weeromstandigheden een rol. De afwerkingsgraad van prefab beton is hoger, de foutmarge is nul.

Ter plaatse op de werf

Betonwanden, betontrappen en ringbalken worden wel ter plaatse op de werf gegoten. Alle betonconstructies tussen het gelijkvloers en de dakrand zijn bepaald en staan vast.  Maar ringbalken moeten exacte maten hebben, afhankelijk van hoe het uitkomt met de andere onderdelen. Ook de afmetingen van de fundering zijn moeilijk te bepalen op voorhand. Daarom gieten we deze wel ter plekke om een perfect resultaat te bekomen.

Een industriële stijl

De industriële stijl is helemaal terug in de mode. Daarom wordt er bij modernere woningen vaker gekozen voor een betonstructuur. Veel klanten kiezen voor een lichte of witte kleur en dit wordt dan op voorhand op maat gemaakt.

Afwerking in beton?

Beton is op zich een poreus materiaal. Het is heel sterk maar wordt sneller vuil. Als afwerking wil je dit natuurlijk vermijden. Daarom krijgt het beton tijdens de productie een extra behandeling zodat het gemakkelijker te onderhouden is en een langere levensduur heeft.

Of beton als afwerkingsmateriaal een blijvertje wordt, is geen zekerheid. Het past visueel zeer mooi bij een moderne stijl, maar je hebt er veel cement voor nodig en het heeft een grote milieu-voetafdruk.

Ga jij ook bouwen? Het team van Tim Building maakt samen met jou de beste keuze in betonwerken. Dit geeft het beste resultaat voor jouw woning.