5 tips voor je aan een renovatie begint

Het Vlaamse landschap is bezaaid met (vaak prachtige!) panden die, mits een liefdevolle opknapbeurt, hersteld kunnen worden tot hedendaagse pareltjes. Een renovatie aangaan loont dus beslist de moeite, al blijft het altijd een avontuur. Met deze tips van de Tim Building renovatie-experten kom je al een heel eind verder!

1. Renoveren als een pro: doe het van de eerste keer goed

Je kan kiezen voor een gefaseerde renovatie of je kan voor de grove borstel gaan. Ons advies: neem van in het begin alles onder handen en doe het ineens degelijk. Je woning renoveren in stukken en fases kan verleidelijk zijn, want het budget wordt op die manier in tijd gespreid. Uit ervaring weten wij echter dat je totaalplaatje op het eind van de rit een stuk duurder uitvalt wanneer je opgesplitst te werk gaat.

Wat aanvankelijk een kleine wijziging lijkt, brengt vaak grote gevolgen met zich mee waar je bij het de start van het project nog niet aan dacht. Denk maar aan het aanpassen van je domotica, technische items die verplaatst moeten worden, lichtinval die niet optimaal blijkt, onpraktische indeling …

Een renovatie in het vooruitzicht? Neem contact op met Tim Building

2. Renovatie met een plan

Vooraleer je je vol onstuimig enthousiasme op de uitbraak van die keuken of die nieuwe ramen stort: heb je eigenlijk een plan? Hoe ga je bewaken dat het eindresultaat een harmonieus, goed doordacht geheel wordt? Een degelijke visie, waarbij je rekening houdt met de lange termijn en het overzicht bewaart op het totaalplaatje, is onontbeerlijk voor een succesvol renovatieproject.

Het esthetische aspect, je persoonlijke wensen en noden en je budget zijn sterk bepalend. Het technische luik is even belangrijk. Schachten, leidingen, bedrading, en andere essentiële elementen moeten van bij de start mee ingepland worden in jouw droomhuis. Daarbij hoort onlosmakelijk een bepaalde volgorde die je moet respecteren.

Tim Building geeft je graag advies waarmee je rekening moet houden en hoe je onverwachte kosten kan voorkomen. Ook voor extra inspiratie of concrete voorbeelden van de vele mogelijkheden kan je bij ons terecht.

Bekijk onze projecten

3. Duurzaam renoveren

Renoveren in de 21ste eeuw doe je best met de focus op duurzaamheid en energiezuinigheid. Neem deze elementen dus bij iedere beslissing mee in rekening. Op dit ogenblik geniet je nog van een heel aantal subsidies van de overheid wanneer je ‘groene’ wijzigingen aanbrengt. Als je deze keuzes tijdig in het renovatieproces maakt, kan je uitgebreid de tijd nemen om heel bewust te kiezen. Kiezen voor een warmtepomp, zonnepanelen of -boiler, de isolatie optimaliseren, … Het spreekt voor zich dat deze ingrepen van bij de start moeten worden uitgevoerd.

Probeer de balans te bewaken tussen het praktische, esthetische en ‘slimme’ aspect. Duurzaam renoveren lòònt, want de investeringen verdienen zichzelf op termijn terug.

Bekijk het renovatieproject in Putte

4. Bepaal het budget voor je renovatie

Eens je een goed doordachte visie hebt vertaald in een duidelijk plan, doe je er goed aan een begroting voor je renovatie op te maken. Pas wanneer je exact weet wat je allemaal wil (laten) uitvoeren, kan je nauwkeurig je budget bepalen, je renovatielening aanvragen en mogelijke verrassingen te slim af zijn. Het zou immers heel jammer zijn dat je ergens halfweg je renovatie bepaalde plannen moet stopzetten omdat het budget op is.

Bij het opmaken van je budget hou je rekening met je eigen middelen, de mogelijkheid tot een renovatielening en de eventuele premies waarop je beroep kan doen. Hou goed in je achterhoofd dat er bij renovatie zowat altijd onvoorziene kosten opduiken. Daarom raden we aan om altijd 10 tot 15% van je budget achter de hand te hebben om niet voor voldongen feiten komen te staan.

5. Doe een beroep op een expert waar nodig

Natuurlijk kan je bepaalde delen van je renovatie zelf uitvoeren. Zeker als je gezegend bent met een stel handige werkhanden, voldoende vrije tijd én (niet onbelangrijk!) ‘goesting’ om erin te vliegen. Kleine voorbereidingswerken, af- en uitbreken en opruimen zijn makkelijk zelf te doen, zodat je kosten bespaart.

Voor grotere en ingrijpende werken is het essentieel om de hulp van een expert in te roepen. Laat je daarbij niet misleiden door de meerkost: je bespaart jezelf hier immers heel wat tijd en problemen achteraf mee uit. Vakmensen inschakelen betekent ook veiligheid, zekerheid en vertrouwen. Je krijgt een opleverdatum, je mag rekenen op een professionele afwerking en een dekkend contract, én je wordt geruggesteund door jarenlange ervaring.

Hoor je graag het advies van onze renovatiedeskundige? Neem dan snel contact op!