Verbouwing Pauwhoeve-Karick in Kontich

Voor de voormalige Pauwhoeve annex jeugdhuis Karick lijkt er een einde te komen aan een lange periode van leegstand en verkommering. Aannemer Tim Building herstelt de Kontichse hoeve in al haar glorie en geeft het een nieuwe bestemming met vijf eengezinswoningen. 

Wonen waar werd geboerd en gedanst

Toen in september 2012 jeugdhuis Karick de deuren sloot kwam een einde aan een tijdperk waarin duizenden jongeren in de schuur van de voormalige hoeve hebben gefeest en gedanst. In de loop der jaren is de hoeve, die stamt uit de negentiende eeuw en op de lijst van het bouwkundig erfgoed staat, voor deze verschillende doeleinden binnenin danig verbouwd. “We willen het geheel, dat bestaat uit een woonhuis, schuur en wagenhuis, zijn oorspronkelijke karakter en glans terug te geven. De buitenstructuur blijft behouden, binnen proberen we zoveel mogelijk van de originele elementen te bewaren, herstellen en recupereren”, verduidelijkt aannemer Tim Van Dessel van Tim Building .

“De buitenstructuur blijft behouden, binnen proberen we zoveel mogelijk van de originele elementen te bewaren.” (Tim Van Dessel, Tim Building)

Vijf eengezinswoningen

Als bestemming kiest Tim Building voor vijf eengezinswoningen met een oppervlakte tussen de 130 en 140 vierkante meter. Met uitzondering van een van de twee woonentiteiten in het voormalige woonhuis die een oppervlakte van 174 vierkante meter heeft. Naast plaats voor twee gezinnen in het woonhuis staan evenveel wooneenheden gepland in de voormalige schuur en wordt ook het wagenhuis getransformeerd tot een eengezinswoning. 

Toegangsweg

Ook het erf en de brede toegangsweg wil de aannemer zoveel mogelijk in z’n oorspronkelijke toestand bewaren/herstellen. “Aan de woningen komt een beperkte verharding voor een terras en een voor een wagen, de rest blijft groen. De toegangsweg wil Tim Building opnieuw aanleggen in kasseien en afboorden met bomen zodanig dat deze een kleine dreef naar de woningen vormt. “Het is niet de bedoeling om het geheel vol te bouwen”, verzekert Tim Van Dessel. “Alles blijft behouden in zijn oorspronkelijke vorm. Alleen binnen zijn grondige verbouwingen nodig om er moderne woningen in landelijke stijl van te maken.”
Bron: Gazet Van Antwerpen