Tim Building wil Pauwhoeve/Karick glorie van weleer teruggeven

Wonen waar werd geboerd en gedanst

Voor de voormalige Pauwhoeve annex jeugdhuis Karick lijkt een einde te komen aan een lange periode van leegstand en verkommering. Aannemer Tim Van Dessel (25) uit Lier wil de hoeve in al haar glorie herstellen en een nieuwe bestemming geven met vijf eengezinswoningen. 

Toen in september 2012 jeugdhuis Karick de deuren sloot kwam een einde aan een tijdperk waarin duizenden jongeren in de schuur van de voormalige hoeve hebben gefeest en gedanst. Het naastgelegen woonhuis deed dan weer nog een tijd dienst als voetbalkantine en -accommodatie. Er wacht de jonge, ambitieuze zaakvoerder van Tim Building dan ook nog heel wat werk. Want in de loop der jaren is de hoeve, die stamt uit de negentiende eeuw en op de lijst van het bouwkundig erfgoed staat, voor deze verschillende doeleinden binnenin danig verbouwd. “Van buiten ziet het er beter uit dan binnen”, lacht hij. “Mijn bedoeling is om het geheel, dat bestaat uit een woonhuis, schuur en wagenhuis, zijn oorspronkelijke karakter en glans terug te geven. De buitenstructuur blijft behouden, binnen proberen we zoveel mogelijk van de originele elementen te bewaren, herstellen en recupereren”, verduidelijkt de aannemer.

Als bestemming kiest hij voor vijf eengezinswoningen met een oppervlakte tussen de 130 en 140 vierkante meter. Met uitzondering van een van de twee woonentiteiten in het voormalige woonhuis die een oppervlakte van 174 vierkante meter heeft. Naast plaats voor twee gezinnen in het woonhuis staan evenveel wooneenheden gepland in de voormalige schuur en wordt ook het wagenhuis getransformeerd tot een eengezinswoning. 

Toegangsweg

Ook het erf en de brede toegangsweg wil de aannemer zoveel mogelijk in z’n oorspronkelijke toestand bewaren/herstellen. “Aan de woningen komt een beperkte verharding voor een terras en een voor een wagen, de rest blijft groen. De toegangsweg wil ik opnieuw aanleggen in kasseien en afboorden met bomen zodanig dat deze een kleine dreef naar de woningen vormt. Ook komen er nog extra groenschermen”, verkondigt Van Dessel.  

De vergunningsaanvraag is momenteel lopende. Ergens begin mei neemt het schepencollege een beslissing over de aanvraag. De aannemer hoopt dit najaar met de realisatie van start te kunnen gaan. Die zal in fases verlopen, te beginnen met het voormalige woonhuis. 

“Ik heb zeker niet de bedoeling om het geheel, met een totale oppervlakte van een kleine hectare, vol te bouwen”, verzekert de aannemer. “Alles blijft behouden in zijn oorspronkelijke vorm. Alleen binnen zijn grondige verbouwingen nodig om er moderne woningen in landelijke stijl van te maken. Ik wil er iets moois van maken waar ik zelf wel zou willen wonen. Zo’n hoeve op de kop tikken om die dan helemaal te kunnen restaureren, was altijd al een droom. Die landelijke stijl is dan ook waar ik mij in gespecialiseerd heb. Moest ik kunnen, zou ik er mijn magazijn inrichten, maar gezien de bestemming zou dat niet mogelijk zijn. Maar op deze manier kan ik er toch ook iets mooi van maken.”

Artikel verschenen in Gazet Van Antwerpen

Terug naar overzicht