Uw huis winterklaar maken? De 5 tips van Tim Building.

De dagen zijn korter, de temperaturen dalen nu echt en Kerst komt dichterbij. Naast het gezellig maken van jouw huis - hallo ichtjes! - is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan het winterklaar maken van je huis. Zo vermijd je onaangename verrassingen én bespaar je op je energiefactuur. Deze 5 tips helpen je alvast op weg!

TIP 1. Check op ongewenste kieren

Om de warmte binnen te houden, is het belangrijk dat het huis goed geïsoleerd is. Zonder goede isolatie, ontsnapt de warmte sneller naar buiten. Met de stijgende energiekosten, wil je dat natuurlijk liefst vermijden…

Hoe pak je dat concreet aan? Kijk ten eerste al eens alle ramen en deuren na op eventuele spleten of kieren waar tocht door kan komen. Check daarna ook  plekken waar je te snel over kijkt - zoals je dak en je kelder bijvoorbeeld. Een ongewenste kier of spleet gevonden in jouw huis? Breng dan zeker vochtstrips aan bij de ramen en deuren om snel soelaas te bieden.

Hulp nodig met warmte binnen houden? Tim Building helpt graag!

TIP 2. Isoleer je waterleidingen

Wie dalende temperaturen zegt, zegt natuurlijk ook:  kans op vriesweer! Het is dus niet alleen belangrijk om bv. je ramen en deuren goed te isoleren - ook je waterleidingen hebben dit nodig. Is dit niet gebeurd? Dan ontstaat er kans op beschadiging. Nog zo’n belangrijke? Vergeet zeker niet om alle buitenkranen af te sluiten in de winter.

TIP 3. Controleer je gevel op gaten of scheuren

Vergeet ook niet om regelmatig je gevel te controleren. Er kunnen bijvoorbeeld gaten of scheuren in de gevel zitten. Loop eens een rondje rond je huis en ga na of dit het geval is. Is dit zo? Dan kan er water binnensijpelen of zelfs ongedierte! Dit wil je natuurlijk vermijden en zeker in de winterperiode. 

Wanneer je ontdekt dat er verschillende scheuren en/of gaten in je gevel zitten, laat je dit best repareren. Zo voorkom je waterschade en een hoop ongedierte! Contacteer bijvoorbeeld een aannemer voor een reparatie aan je gevel.

Op zoek naar een aannemer die écht luchtdicht bouwt? Neem contact op met Tim Building!

TIP 4. Skip je verwarmingsonderhoud niet

De belangrijkste warmtebron wordt vaak door veel mensen in de steek gelaten: ja, ook de verwarming heeft aandacht nodig. Na een hele warme zomer, heeft de verwarming in jouw huis waarschijnlijk niet aangestaan.

Door de lange zomerpauze, ontstaan er luchtbellen in de leidingen. Ontlucht daarom de verwarming door middel van een ontluchtingssleutel. Heb je dit niet in huis? Zo’n sleutel vind je bij een bouwmarkt om de hoek. Naast het ontluchten kan je er ook voor kiezen om speciale radiatorfolie achter de verwarming te plakken.

TIP 5. Kuis je dakgoten uit

Last but not least? Vergeet je dakgoten niet. In de herfst vallen de bladeren van de bomen en is er alvast kans op meer regen en in de winter misschien wel kans op sneeuw. Dit kan voor een verstopping zorgen in je dakgoot. Kijk dus regelmatig je dakgoten na en maak ze schoon. Zo vermijd je alvast plaatselijke overstromingen.

Bouw- of renovatieplannen? Neem contact op met Tim Building!